Operatie Steenbreek op de Lichtboei

Meer groen op het plein? Ruil tegels in voor planten! Dat is de boodschap van Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief met als doel om minder verharde tegels en meer groen in tuinen, wijken, dorpen en steden te krijgen. In het kader van dat initiatief kwamen wethouder Steketee van de gemeente Veere en Marijke Pool van Terra Maris met een watertafel naar De Lichtboei. Ook Omroep Zeeland was aanwezig om de aftrap van Operatie Steenbreek vast te leggen. 

In die watertafel was een schaalmodel van een dorp te vinden. De kinderen mochten het eens goed laten regenen in dat dorp! In de eerste, verharde versie van het dorp konden we zien hoe het regenwater langzaam de riolen in verdween. Daarna verwisselden de kinderen stukken bestrating met groen: groenstroken, sloten, wadi’s, groene daken, tuinen en open tegels op parkeerplaatsen. Een forse regenbui later stonden de straten in het dorpje een stuk minder blank. Het water kon de grond in trekken, waardoor het grondwaterpeil steeg. Dat is goed voor mens en milieu. 

Om zelf bij te dragen aan een groenere omgeving hebben de kinderen twee tegels op het plein geruild voor twee planten. We hopen dat onze kleine, eerste stap een inspiratie kan zijn voor een gezondere en mooiere omgeving.